Saxion en TPRC hebben van het Ministerie van Economische Zaken goedkeuring gekregen voor de realisering van een Smart Industry Fieldlab. Dit Fieldlab gaat zich richten op thermoplastische composieten.

Deze innovatieve lichtgewicht materialen worden onder andere gebruikt voor vliegtuigconstructies, onderdelen van auto’s, zoals bumpers en autozitjes, maar ook in de bouw voor bijvoorbeeld prefab daken.

Door thermoplastische composieten zeer lichte producten op industrieel niveau

Met ‘thermoplastische composieten’ wordt het steeds beter mogelijk om op industrieel niveau zeer lichte producten te maken. Dat is onder andere interessant voor bewegende producten, die toch enorm sterk moeten zijn. Daarnaast is het materiaalverbruik hiermee veel efficiënter en de productiekosten een stuk lager. Een mooi voorbeeld hiervan is de recent samen met het Roessingh ontwikkelde prothese, die met behulp van een 3D-printer is gemaakt.

Wat doet een Fieldlab?

Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Het nieuw Fieldlab in Twente draagt de naam ThermoPlastic Composites NL (TPC NL). Ferrie van Hattum, lector Lichtgewicht Construeren, zegt hierover: “De succesformule van dit FieldLab is dat vanaf nu de succesvolste wetenschappelijke vondsten, sneller omgezet kunnen worden naar de praktijk.”

Nationale en internationale impact door unieke regionale samenwerking

Met het opzetten van dit Fieldlab in de regio positioneert Twente zich binnen en buiten Nederland op een onderscheidende wijze op dit vakgebied. Het Fieldlab komt voort uit de samenwerking tussen het TPRC (Research Center), waar o.a. TenCate, Boeing en Universiteit Twente gedetailleerd onderzoek doen en het TPAC (Application Center), waar Saxion en TPRC, toepassingsgericht onderzoek verrichten in samenwerking met het mkb.

Share This Page:

Newsletter sign-up